One Word Substitution MCQ with Answers Pdf

One Word Substitution MCQ Test Practice With Answers Pdf – In this Post, We Provide the 100 best One Word Substitution MCQ for TET, IBPS, SBI, RRB, RBI, SSC for all Competitive Exam. One Word Substitution MCQ are the most important part of the Central Govt. Competitive Exam. One Word Substitution MCQ Practice test, One Word Substitution MCQ Test Practice with Answers, One Word Substitution MCQ and One Word Substitution MCQ Exercises, One Word Substitution MCQ for Cat Exam Pdf, Quiz on One Word Substitution MCQ, Antonym Practice, Competitive English Practice Set, Multiple Choice Questions on One Word Substitution MCQ. Read other General English post and Join Our Telegram Channel to Get a Free PDF.

One Word Substitution MCQ with Answers Pdf

1) Killing of one’s ownself

[A] suicide

[B] synonyms

[C] omnipresent

[D] manuscript

Show Ans

Correct Answer: [A] suicide

2) A goverment by the nobels

[A] friend

[B] aristocracy

[C] clinic

[D] lover

Show Ans

Correct Answer: [B] aristocracy

3) Life story of a person

[A] extempre

[B] misogynist

[C] biography

[D] gratis

Show Ans

Correct Answer: [C] biography

4) Athing agreeable to taste

[A] palatable

[B] prompous

[C] waivering

[D] degrade

Show Ans

Correct Answer: [A] palatable

5) An absolutely clear statement

[A] invisible

[B] illicir

[C] exdplicit

[D] credulous

Show Ans

Correct Answer: [C] exdplicit

6) A person who is skilled in the science that treats of the life animals and plants-

[A] zoologist

[B] biologist

[C] botanist

[D] polygamy

Show Ans

Correct Answer: [B] biologist

7) With courteous regard

[A] awe

[B] gambol

[C] deference

[D] virtual

Show Ans

Correct Answer: [C] deference

8) That which cannot be seen

[A] invisible

[B] anomaly

[C] brittle

[D] bigot

Show Ans

Correct Answer: [A] invisible

9) Where, line that reads the same backward as forward

[A] palfrey

[B]  show

[C] perigree

[D] haiku

Show Ans

Correct Answer: [D] haiku

10) Where common rules are not followed

[A] anomaly

[B] omniscient

[C] atheist

[D] none of these

Show Ans

Correct Answer: [A] anomaly

11) Incapable of making mistakes

[A] gullible

[B] infallible

[C] idior

[D] honorary

Show Ans

Correct Answer: [B] infallible

12) A flotilla means

[A] fleet of small vessels

[B] talks in sleep

[C] murder of oneself

[D] act of sacrilege

Show Ans

Correct Answer: [A] fleet of small vessels

13) That can be believed

[A] credible

[B] crowd

[C] sacrilege

[D] polyandra

Show Ans

Correct Answer: [A] credible

14) One who cannot be easily pleased

[A] exhort

[B] avid

[C] fastidious

[D] bliss

Show Ans

Correct Answer: [C] fastidious

15) A place used for mixing medicines

[A] dispensary

[B] invisible

[C] cliche

[D] none of these

Show Ans

Correct Answer: [A] dispensary

16) An associate in an office or institution

[A] extempore

[B] colleague

[C] infallible

[D] plutocracy

Show Ans

Correct Answer: [B] colleague

17) Displaying wealth for attarcting attention

[A] ostentatious

[B] nasty

[C] fussy

[D] vocal

Show Ans

Correct Answer: [A] ostentatious

18) Love which is not pure and legal

[A] sadist

[B] celibate

[C] illicit

[D] none of these

Show Ans

Correct Answer: [C] illicit

 

19) An animal which eats flesh

[A] teetotaller

[B] carnivorous

[C] meeting

[D] truth

Show Ans

Correct Answer: [B] carnivorous

20) Feeling of well being

[A] cutectic

[B] haiku

[C] giaour

[D] show

Show Ans

Correct Answer: [A] cutectic

One Word Substitution MCQ

21) Speech made by the speaker for the first time

[A] teetotaller

[B] maider speech

[C] unbacked

[D] receptive

Show Ans

Correct Answer: [B] maider speech

22) Contemporary menas

[A] act of sacrilege

[B] persongs living at the same time

[C] murder of father

[D] one who talks continuously

Show Ans

Correct Answer: [B] persongs living at the same time

23) An unclaimed letter

[A] delible

[B] despensary

[C] gullible

[D] ignorant

Show Ans

Correct Answer: [A] delible

24) That which cannot be heard

[A] illegible

[B] illegal

[C] inaudible

[D] brittle

Show Ans

Correct Answer: [C] inaudible

25) The art practised by statesmen and ambassadors

[A] brittle

[B] diplomacy

[C] bigot

[D] aviary

Show Ans

Correct Answer: [B] diplomacy

26) Eliminating or killing of whole race

[A] gratis

[B] philanderer

[C] genocide

[D] edible

Show Ans

Correct Answer: [C] genocide

27) Make joyful or gladden

[A] exhilerate

[B] illegal

[C] ajor

[D] none of these

Show Ans

Correct Answer: [A] exhilerate

28) A person who has no money

[A] pauper

[B] suicide

[C] widower

[D] synonyms

Show Ans

Correct Answer: [A] pauper

29) Unintelligible speech

[A] gibbous

[B] giaous

[C] vocable

[D] rentier

Show Ans

Correct Answer: [A] gibbous

30) A man who is having the qualities of women

[A] effeminates

[B] cliche

[C] aviary

[D] expert

Show Ans

Correct Answer: [A] effeminates

31) A person who is pure

[A] immaculate

[B] hygormeter

[C] unevitable

[D] unsociable

Show Ans

Correct Answer: [A] immaculate

32) Soliloquy

[A] means

[B] a flock of birds

[C] act of speaking to oneself

[D] act of sacrilege

Show Ans

Correct Answer: [C] act of speaking to oneself

33) Always inclined to criticize or finding fault

[A] critical

[B] illicit

[C] gainsaid

[D] gratis

Show Ans

Correct Answer: [A] critical

34) Liable to be broken

[A] spicy

[B] ambigious

[C] brittle

[D] martricide

Show Ans

Correct Answer: [C] brittle

35) A man who is cunning and clever in the use of hands

[A] dexterous

[B] credulous

[C] celibacy

[D] epicurean

Show Ans

Correct Answer: [A] dexterous

36) A speech made without any previous thought or preparation

[A] cheap

[B] celibate

[C] meeting

[D] extempore

Show Ans

Correct Answer: [D] extempore

37) (A door) that is partly open

[A] frail

[B] unclear

[C] crack

[D] gluttonous

Show Ans

Correct Answer: [C] crack

38) Open to objection

[A] objectionable

[B] obsolate

[C] verbose

[D] sickly

Show Ans

Correct Answer: [A] objectionable

39) Be loud in speech

[A] marten

[B] vivacious

[C] revival

[D] palinode

Show Ans

Correct Answer: [B] vivacious

40) A person who is competent to pass critical judgement upon anything

[A] cliche

[B] madicine

[C] connoisseur

[D] none of this

Show Ans

Correct Answer: [C] connoisseur

One Word Substitution MCQ with Answers

41) Match in which neither party wins

[A] infanticide

[B] drawn match

[C] indictment

[D] illicit

Show Ans

Correct Answer: [B] drawn match

42) That which cannot be believed

[A] incredible

[B] laboratory

[C] democracy

[D] false

Show Ans

Correct Answer: [A] incredible

43) Men working in the same department of instirution

[A] illegal

[B] zoo

[C] colleagues

[D] clinic

Show Ans

Correct Answer: [C] colleagues

44) A word no longer in use

[A] obsolete

[B] extinct

[C] nasty

[D] spring

Show Ans

Correct Answer: [A] obsolete

45) One who rides on horse back

[A]  not moving

[B] meeting

[C] equestrain

[D] adept

Show Ans

Correct Answer: [C] equestrain

46) A person who loves everybody

[A] gratis

[B] altruist

[C] beloved

[D] none of these

Show Ans

Correct Answer: [B] altruist

47) Being in effect though not in name

[A] virtual

[B] captious

[C] grocer

[D] gawky

Show Ans

Correct Answer: [A] virtual

48) Liable to be easily burnt

[A] obsolete

[B] veteran

[C] inflammable

[D] stoic

Show Ans

Correct Answer: [C] inflammable

49) Word for word

[A] adjest

[B] verbatim

[C] honorary

[D] none of these

Show Ans

Correct Answer: [B] verbatim

50) An exact copy

[A] counterfeit

[B] ingot

[C] marten

[D] pimnology

Show Ans

Correct Answer: [A] counterfeit

51) Corthing off once in two years

[A] biennial

[B] gainsaid

[C] fatal

[D] delible

Show Ans

Correct Answer: [A] biennial

52) That which cannot be approacned

[A] zoo

[B] autocracy

[C] aristocrcy

[D] inaccessible

Show Ans

Correct Answer: [D] inaccessible

53) One who is obstinately devoted to a particular faith or creed

[A] fanatic

[B] illegal

[C] catalogue

[D] inexpedient

Show Ans

Correct Answer: [A] fanatic

54) an expression having double meaning

[A] unclear

[B] ambigious

[C] showy

[D] extol

Show Ans

Correct Answer: [B] ambigious

55) One who can be elected according to rules

[A] althesit

[B] anomaly

[C] eligible

[D] mercenary

Show Ans

Correct Answer: [C] eligible

56) A govermnet in which all the powers are concentrated in the hand of the officiers

[A] bureaucracy

[B] friend

[C] colleague

[D] misogynist

Show Ans

Correct Answer: [A] bureaucracy

57) To advise earnestly

[A] extory

[B] reel

[C] diplomat

[D] exhort

Show Ans

Correct Answer: [D] exhort

58) Lacking knowlledge

[A] ignorant

[B] anomaly

[C] epiccurean

[D] loquacious

Show Ans

Correct Answer: [A] ignorant

59) Restoration of the value of a country’s currency

[A] facile

[B] admit

[C] rentier

[D] soporific

Show Ans

Correct Answer: [C] rentier

60) A person blindly attached to any opinion system or party

[A] bigot

[B] brittle

[C] credulous

[D] atheist

Show Ans

Correct Answer: [A] bigot

One Word Substitution MCQ Test

61) That which descends from father to son down the generation of the family

[A] hereditary

[B] pessimist

[C] obsolete

[D] turn coat

Show Ans

Correct Answer: [A] hereditary

62) A healthy site fot invalids

[A] clinic

[B] misogynist

[C] sanatorium

[D] false

Show Ans

Correct Answer: [C] sanatorium

63) A person recovering from illness

[A] autocracy

[B] botanist

[C] beloved

[D] convalescent

Show Ans

Correct Answer: [D] convalescent

64) A style too full of words

[A] dismay

[B] rural

[C] seize

[D] verbose

Show Ans

Correct Answer: [D] verbose

65) The prcess of going out of country

[A] emigration

[B] invisible

[C] expert

[D] small

Show Ans

Correct Answer: [A] emigration

66) Matricide means- 

[A] murder of father

[B] murder of mother

[C] murder of sister

[D] murder of brother

Show Ans

Correct Answer: [B] murder of mother

67) Full ceremony or outword form, but without inwardness

[A] ceremonious

[B] vocal

[C] bumpking

[D] crypt

Show Ans

Correct Answer: [A] ceremonious

68) Not tending to promote any end

[A] inexpedient

[B] near

[C] inborn

[D] outer

Show Ans

Correct Answer: [A] inexpedient

69) That which cannot be attacked or taken by force

[A] ripe

[B] lecture

[C] age

[D] impregnable

Show Ans

Correct Answer: [D] impregnable

70) A child too devloped for his aged 

[A] cymric

[B] mature

[C] derogatory

[D] anarchism

Show Ans

Correct Answer: [B] mature

71) That which lasts for ever

[A] eternal

[B] catalogue

[C] egoism

[D] fatal

Show Ans

Correct Answer: [A] eternal

72)  An assembly of hearers

[A] epitaph

[B] stocik

[C] aviary

[D] audience

Show Ans

Correct Answer: [D] audience

73) A list of books

[A] catalogue

[B] brittle

[C] epitaph

[D] extempore

Show Ans

Correct Answer: [A] catalogue

74) Stealing from the writting of another

[A] plagiarison

[B] gaudy

[C] macabre

[D] foretell

Show Ans

Correct Answer: [A] plagiarison

75) Speaking too high of ownself

[A] shining

[B] adjust

[C] truth

[D] egosim

Show Ans

Correct Answer: [D] egosim

76) Somnombulist is a person who

[A] walks in sleep

[B] extempore

[C] aristocracy

[D] democracy

Show Ans

Correct Answer: [A] walks in sleep

77) Encircling and blockading with a view to capture

[A] rustic

[B] spring

[C] vault

[D] siege

Show Ans

Correct Answer: [D] siege

78) A written charge against anyone

[A] indictment

[B] innocent

[C] celibate

[D] expert

Show Ans

Correct Answer: [A] indictment

79) The study of origin and history of words

[A] decadent

[B] etymology

[C] acolyte

[D] nava

Show Ans

Correct Answer: [B] etymology

80) A word which agrees with another in pronounciation and perhaps also in spelling but is differnt in conntation

[A] inimitable

[B] honorary

[C] homonym

[D] none of these

Show Ans

Correct Answer: [C] homonym

One Word Substitution MCQ PDF Download

81) A meterial through which water cnnot pass

[A] maiden

[B] idiot

[C] waterproof

[D] widower

Show Ans

Correct Answer: [C] waterproof

82) Where appliances for gymnastics are kept

[A] gymnasium

[B] autocracy

[C] associate

[D] infallible

Show Ans

Correct Answer: [A] gymnasium

83) A person who is out to destroy all govermnets

[A] an anarchist

[B] ignorant

[C] delible

[D] invisible

Show Ans

Correct Answer: [A] an anarchist

84) An office with salary but wothout work

[A] archaism

[B] pleasure

[C] sinecure

[D] extinet

Show Ans

Correct Answer: [C] sinecure

85) A goverment where the powers are concentrated in the hands of one person

[A] autocracy

[B] omnipotent

[C] matricide

[D] anfallible

Show Ans

Correct Answer: [A] autocracy

86) Misappropriation of money

[A] explicit

[B] embezzlement

[C] inexpedient

[D] posthumius

Show Ans

Correct Answer: [B] embezzlement

87) Diminished in value

[A] vain

[B] gambol

[C] vault

[D] deprecated

Show Ans

Correct Answer: [D] deprecated

88) That which cannot be heard

[A] solioquy

[B] avairy

[C] hormonym

[D] inaudible

Show Ans

Correct Answer: [D] inaudible

89) A person who is indifferent to pains and pleasures of life

[A] stoic

[B] bigamy

[C] mercenary

[D] fatalist

Show Ans

Correct Answer: [A] stoic

90) Gap in manuscript where some part has been lost of obliterated

[A] lacquer

[B] loconicism

[C] marten

[D] facile

Show Ans

Correct Answer: [B] loconicism

91) One who looks at the dark side of things

[A] pessimist

[B] suicide

[C] pauper

[D] plugamy

Show Ans

Correct Answer: [A] pessimist

92) Extempore means

[A] speaking without any preparation

[B] one who knows everything

[C] act of lying

[D] none of these

Show Ans

Correct Answer: [A] speaking without any preparation

93) That can be effaced

[A] sadist

[B] fatalist

[C] cannibal

[D] delible

Show Ans

Correct Answer: [D] delible

 

94) Murder of a king

[A] regicide

[B] induce

[C] unclear

[D] ajar

Show Ans

Correct Answer: [A] regicide

95) A disease or accident which ends in death

[A] flattery

[B] brief

[C] advice

[D] fatal

Show Ans

Correct Answer: [D] fatal

96) That which cannot be put into practice

[A] impregnable

[B] impracticable

[C] genecide

[D] none of these

Show Ans

Correct Answer: [B] impracticable

97) That which cannot be read

[A] eligible

[B] incite

[C] avid

[D] rural

Show Ans

Correct Answer: [A] eligible

98) A book published after the death of author

[A] prssimist

[B] wardrobe

[C] posthumous

[D] idiot

Show Ans

Correct Answer: [C] posthumous

99) One who cannot be easily pleased

[A] fastidious

[B] cannibal

[C] right

[D] none of these

Show Ans

Correct Answer: [A] fastidious

100) Of good omen

[A] vocal

[B] haiku

[C] authentic

[D] etude

Show Ans

Correct Answer: [C] authentic

One Word Substitution MCQ Pdf – Download

Antonyms MXQ With Answers Pdf – Download

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − 4 =