Bengali Current Affairs Quiz: 4&5 October 2019 [DOWNLOAD PDF]

Bengali Current Affairs Quiz: 4&5 October 2019 with Free Download PDF file for competitive exams in Govt, Railway and Bank with the latest information. Bengali Current Affairs Quiz: 4&5 October 2019 You can try our Current Affairs Quiz in Bengali Language Here. Bangla pdf This section will help you for better preparation for your job interview in the banking sector, govt exams, and railway exams.

Current Affairs Quiz General Knowledge Quiz
Online Mock Test Facebook Page

Home > Current Affairs Quiz > Bengali Current Affairs Quiz: 4th October 2019

1. IRCTC বিলম্বের জন্য কোন ট্রেনের যাত্রীদের ক্ষতিপূরণ দেওয়ার সিদ্ধান্ত নিয়েছে?

[A] New Delhi-Lucknow Tejas Express

[B] New Delhi-Agra Tejas Express

[C] New Delhi-Jaipur Tejas Express

[D] New Delhi-Bhopal Tejas Express

Show Ans

Correct Answer: [A] New Delhi-Lucknow Tejas Express

2. বর্জ্য প্লাস্টিকের তৈরি ভারতের বৃহত্তম ‘চরখা’ কোন শহরে উদ্বোধন করা হয়েছে?

[A] কোলকাতা 

[B] গান্ধীনগর 

[C] বিকানের 

[D] নয়ডা 

Show Ans

Correct Answer: [D] নয়ডা 

3. ‘Swachh Bharat Diwas 2019’ কোন শহরে উদ্বোধন করা হয়েছে?

[A] রায়পুর 

[B] আহমেদাবাদ 

[C] সুরাট 

[D] ইন্দোর 

Show Ans

Correct Answer: [B] আহমেদাবাদ 

4. ‘India and the Netherlands – Past, Present and Future’ বইটির লেখক কে?

[A] P C Chagla

[B] Navtej Sarna

[C] Venu Rajamony

[D] Harsh Vardhan Shringla

Show Ans

Correct Answer: [C] Venu Rajamony

5. কোন কেন্দ্রীয় মন্ত্রণালয় ‘Audio Odigos’ নামক মোবাইল app চালু করেছে?

[A] Ministry of Human Resource Development

[B] Ministry of Law and Justice

[C] Ministry of Information and Broadcasting

[D] Ministry of Electronics and Information Technology

Show Ans

Correct Answer: [D] Ministry of Electronics and Information Technology

6. World Space Week (WSW) 2019 -এর থিম কি?

[A] The Moon: Gateway to the Stars

[B] Exploring New Worlds In Space

[C] Mysteries of the Cosmos

[D] Remote Sensing: Enabling our Future

Show Ans

Correct Answer: [A] The Moon: Gateway to the Stars

7. World Animal Day (WAD) 2019 কবে পালন করা হয়?

[A] October 2

[B] October 5

[C] October 4

[D] October 3

Show Ans

Correct Answer: [C] October 4

8. কোন ব্যাংক স্বল্পমেয়াদী Online Fixed Deposit সেবা  “Express FD” চালু করেছে?

[A] ICICI bank

[B] Axis Bank

[C] SBI

[D] HDFC bank

Show Ans

Correct Answer: [B] Axis Bank