Bengali Current Affairs Quiz: 27-28th October 2019 [DOWNLOAD PDF]

Bengali Current Affairs Quiz: 27-28th October 2019 with Free Download PDF file for competitive exams in Govt, Railway and Bank with the latest information. Bengali Current Affairs Quiz: 27-28th October 2019 You can try our Current Affairs Quiz in Bengali Language Here. Bangla pdf This section will help you for better preparation for your job interview in the banking sector, govt exams, and railway exams.

Current Affairs Quiz General Knowledge Quiz
Online Mock Test Facebook Page

Home > Current Affairs Quiz > Bengali Current Affairs Quiz: 27-28th October 2019

1. ভারতে  ‘National Unity Day’ কবে পালিত হয়?

[A] 27th October 

[B] 31st October

[C] 25th October 

[D] 29th October

Show Ans

Correct Answer: [B] 31st October

Expl : লৌহমানব সর্দার বল্লভভাই প্যাটেলের জন্মবার্ষিকী স্মরণে 31st October 2019 তারিখে ‘National Unity Day’ পালন করা হবে।

2. Vigilance Awareness Week (VAW) 2019 -এর থিম কি?

[A] My Vision-Corruption Free India

[B] Promote integrity and eradicate Corruption

[C] Integrity- A way of life

[D] Eradicate Corruption-Build a New India

Show Ans

Correct Answer: [C] Integrity- A way of life

3. কোন আন্তর্জাতিক সংস্থা ওড়িশায় ক্ষুদ্র কৃষকদের সহায়তার জন্য চুক্তি প্রকল্পে স্বাক্ষর করেছে?

[A] IMF

[B] ADB

[C] AIIB

[D] World Bank

Show Ans

Correct Answer: [D] World Bank

4. Indo-Tibetan Border Police (ITBP) -এর 58 তম উত্থাপন দিবসটি কোন তারিখে পালন করা হয়?

[A] October 26

[B] October 24

[C] October 27

[D] October 28

Show Ans

Correct Answer: [B] October 24

5. প্রথমবারের মতো ‘Global Bio-India 2019’ শীর্ষ সম্মেলনটি কোন শহরে অনুষ্ঠিত হচ্ছে? 

[A] নতুন দিল্লী 

[B] কোলকাতা 

[C] ভোপাল 

[D] চেন্নাই 

Show Ans

Correct Answer: [A] নতুন দিল্লী 

6. ‘ABADHA’ স্কিমটি, যা সম্প্রতি খবরে প্রকাশিত হয়েছে কোন রাজ্যের সাথে সম্পর্কিত?

[A] Odisha

[B] Bihar

[C] West Bengal

[D] Kerala

Show Ans

Correct Answer: [A] Odisha

7. KR Wadhwaney, যিনি সম্প্রতি ইন্তেকাল করেছেন, কোন ক্ষেত্রের সাথে সম্পর্কিত?

[A] Law

[B] Sports

[C] Music

[D] Painting

Show Ans

Correct Answer: [B] Sports

8. European Union (EU) এর ‘Sakharov 2019’ মানবাধিকার পুরস্কার কে জিতলেন?

[A] Ilham Tohti

[B] Liu Xiaobo

[C] Oleg Sentsov

[D] Nasrin Sotoudeh

Show Ans

Correct Answer: [A] Ilham Tohti

9. Institute of Economic Studies (IES) -এর ‘Udyog Rattan Award-2019’ কে জিতলেন?

[A] Kuldeep Yadav

[B] Kishan Kumar

[C] Pradeep Jain

[D] Thakur Anup Singh

Show Ans

Correct Answer: [D] Thakur Anup Singh

10. কোন রাজ্য সরকার ধনতেরস -এ ‘Mukhya Mantri Kanya Sumangala Yojana’ চালু করেছে?

[A] মধ্যপ্রদেশ 

[B] উত্তরপ্রদেশ 

[C] কর্ণাটক 

[D] রাজস্থান 

Show Ans

Correct Answer: [B] উত্তরপ্রদেশ